"Kudontakehys on oiva
apuväline pienten ja kevyiden kudonnaisten kutomiseen."
Kudontakehyksen voi tehdä mistä vaan, mihin saa kiinnitettyä tai kierrettyä loimen. Esimerkiksi tämän kerran ennakkotehtävänä oli valmistaa pahvin ympärille pieni kudontatyö, jonka lähtökohtana käyttää jotain pintaa. Lähtökohtana käytin sinistä aaltomaljakkoani. Loimena käytin sinistä ja valkoista puuvillalankaa, kuteena sinisiä villa- ja puuvillalankoja sekä karkkipaperia. Pinnasta tuli mielenkiintoinen vaikka ei se ihan lasilta näytäkään.
Tunnilla kudoimme Tuula -kudontakehyksellä kokeilut perinteisellä palttinasidoksella. Haasteellisinta kutomisessa oli mielestäni reunojen pitäminen siistinä ja tasaisena. Tässä kokeilussa se ei vielä ihan onnistunut, mutta muuten kokeilu on mielestäni havainnollinen.
Opettelin kutomisen perustaitoja alusta asti, sillä en ollut kutonut kuin pari kertaa aiemmin ja vain kerran ala-asteella jotain näin leveää. Kokeilussa voin tuntea oman käsialan harjaantumisen, sillä alussa en ole painanut kudetta niin tiiviiksi kuin loppuosassa. Reunojen lisäksi haasteena oli esimerkiksi sopivan syötösvaran jättäminen. Reunoihin vaikuttaa juuri syötösvara. Lisäksi kannattaa aloittaa syötösvara vasta vähän keskemmältä eli kannattaa käydä painamassa kude tiiviksi työn reunasta.
Värin vaihtelun lisäksi kokeilin, miten sukkuloiden määrää vaihtelemalla syntyy erilaista pintaa ja erilaiset reunat. Tässä yhdellä kuteella kudottua pintaa.
Kahdella sukkulalla ja värillä kutoessa syntyy pystyraitoja. Silloin tärkeää on, että kuteet pitää sitoa toisiinsa kiertämällä ne aina reunassa. Lisää kuvioita pintaan olen tehnyt kutomalla välillä kaksi kerrosta samalla värillä, jolloin kuteiden järjestys vaihtuu.
Ja vielä lopuksi kolmella sukkulalla kudottua pintaa, jossa kokeilin samalla, miten kasettinauha käyttäytyy kutoessa. Kuvasta se ei oikein näy, mutta se erottuu pinnasta heikkona kimalteluna.
Kuteen laatu vaikuttaa työn ilmeeseen ja reunoihin. Joustavat kuteet vetävät työtä kasaan enemmän kuin joustamattomat. Mikäli haluaa sekoittaa erilaisia kudemateriaaleja ja pitää reunat suorana, kannattaa käyttää niitä limittäin läpi työn. Värinvaihto on hyvä tehdä vuorotellen työn eri reunoissa, ettei toinen reuna kasva pidemmäksi.
Kudontakehys sopii kaikenlaisiin pieniin kudonnaisiin. Sen avulla voi tehdä minitekstiilejä, kuten esimerkiksi pussukoita ja tauluja. Koulussa kudontakehyksen käyttö on kätevää erityisesti silloin, kun siellä ei ole tilaa isommille kangaspuille. Kudontakehyksen kanssa oppii helposti kutomisen perusteet.