maanantai 21. tammikuuta 2013

Pirtanauha

En muista aikaisemmin tehneeni pirtanauhoja, mutta olen nähnyt ja kuullut niistä ennenkin. Teimme viime syksynä teknisessä työssä pirrat eli tiuhdat, joten nyt oma pirta pääsi vihdoinkin käyttöön. Pirtanauhoja käsittelevältä oppitunnilta minulle jäi erityisesti mieleen kudonnan havainnollistamiskeino, jossa lapset asettuvat loimilankojen päihin ja vuorotellen eri väriset langat menevät kyykkyyn, kun joku laittaa väliin kudetta. Mielestäni havainnollistamiskeino oli ainutlaatuinen, hauska ja mieleenpainuva, mitä se on varmasti lapsillekin.

Pirtanauhat muodostuvat loimesta ja kuteesta. Loimet ovat pitkittäin kulkevia lankoja, jotka pistellään vuorotellen pirran reikään ja väliin.


Kuvassa näkyy loimilangat ja niiden väliin jäävä viriöväli. Kude kulkee poikittain ja se kiristetään pirtanauhassa niin tiukalle, ettei se näy kuin reunoista. Kiristäminen tuntui alussa vähän vaikealta ja minulla tulikin ensin vähän löysempää ennen kuin käsialani ensin vähän harjaantui. Kiristäminen kannattaa tehdä sitten, kun on vaihtanut viriötä. Tunnilla kokeilin kudonnan apuvälineenä käpyä mutta kotona jatkaessani huomasin, että se on aika turha, sillä sormio toimi aivan yhtä hyvin.

Pirtanauhaa voi kutoa yksin tai pareittain. Pareittain kutomisessa on se etu, että voi kysellä kaverilta helposti neuvoa ja silloin ei tarvitse aina itse nostaa pirtaa. Koulussa lisäksi opettaja voi päästä vähän helpommalla, kun parityössä lapset tukevat luonnollisesti toisiaan pähkäilemällä yhdessä ongelmakohtia. 

Loimilankojen toinen pää sidotaan vyötärölle ja yksin kutoessa toisen pään voi kiinnittää johonkin tukevaan paikkaan. (Tässä voi käyttää mielikuvitusta, sillä minä hyödynsin kotona erästä vesiputkea, joka oli kätevässä paikassa keskellä seinää.)

Alaviriö:


Yläviriö:

Tunnilla tein ruskea-violetin kokeilun (kuvassa alapuolella), jossa näkyy hyvin vaakaviivat sekä oman käsialan harjaantuminen. Vaakaviivat muodostuvat, kun pirran reikiin laitetaan toisen väriset langat ja väleihin toisen väriset. Pystyraidat taas muodostuvat, kun vierekkäsessä reiässä ja välissä on saman väriset langat. Halusin kokeilla, miten pelkästään loimilankojen avulla saa tehtyä monenlaisia kuvioita, joten kudoin itselleni siitä opetusnäytteen. Kirkkaita värejä käyttäessä nauhasta muodostuikin paljon havainnollisempi kuin aikaisemmasta kokeilusta.


Erilaisia kuvioita pirtanauhaan saa lisäksi laskemalla ja nostamalla loimilankoja tai käyttämällä siihen erillisiä kuviolankoja.

Pirtanauhan alkuperä on tuntematon, mutta se oli suosituin nauhalaji Suomessa 1800-luvulla (http://www.avoinmuseo.fi/craftmuseum/kasityonurkka/pirtanauhat.php). Historiallisien syiden perusteella pirtanauhakudonnan opettamista on helppo puolustaa. Tekniikan avulla voi hyvin välittää suomalaista käsityökulttuuria ja tekemisen ohessa voi luontevasti keskustella suomalaisen käsityökulttuurin perinteistä. Pelkästään perinteinen käsityö pirtanauha ei ole, sillä tekniikan pohjalta on helppo keksiä moninaisia sovelluksia nykypäivään.
 
Koulussa pirtanauhoja voi käyttää vaikkapa osana muita töitä (esim. laukun kahvat), välityönä nopeammille oppilaille (esimerkiksi muun kudonnan yhteydessä tämän tekniikan oppiminen voi olla helpompaa) tai sitä voisi jopa soveltaa liikuntaan. Jo pelkästään kudemateriaalia vaihtamalla pirtanauhoista saa tosi erilaisia ja taiteellisia töitä. Esimerkiksi heijastinlangasta saisi kudottua samalla erittäin hyödyllisen käyttöesineen. Leveämmästä pirtanauhasta voisi ommella pieniä pusseja ja kapeammista sommitella ja pujotella kauniita asusteita. Pirtanauhaa opetettaessa koulussa on tärkeää havainnollistaa selkeästi, mitä ollaan tekemässä ja mikä lanka kulkee mistäkin. Opettajan on hyvä kiinnittää huomiota hankaliin ja kriittisiin kohtiin, kuten kiristämiseen.

Ennakkotehtävänä meillä oli etsiä näytteitä tai kuvia pirtanauhoista. Valitsin pirtanauhan, jossa kuvia muistuttaa pianon koskettimia. Mielestäni se on hyvin sovellettavissa nykypäivään ja inspiroi ainakin kaikkia musiikin ystäviä. Tässä linkki valitsemani nauhan kuvaan:

Tunnin jälkeen etsin lisää inspiraatiota toteuttaakseni sovelluksen nykypäivään. Mielenkiintoisia pirtanauhasovelluksia löytyi esimerkiksi näistä osoitteista:

Omana sovelluksena nykypäivään suunnittelin pirtanauhan, jota voi käyttää hiuspantana.




 
Ketjukuvio muodostuu nostamalla loimilankoja.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti