tiistai 19. helmikuuta 2013

Loimen suunnittelu ja luominen

Loimen suunnittelussa minua yllätti se, miten paljon loimen pituuteen pitää varata ylimääräistä. Laskut tuntuivat kuitenkin loogisilta ja minusta tuntuu, että ymmärsin vasta nyt kunnolla, mitä langan tex-numero tarkoittaa.
 
Mattoa varten loimme parin kanssa yhteisloimen luomapuilla. Se oli kätevää, sillä loimme loimen sisaruksittain eli kahdelta kerältä yhtä aikaa. Silloin molempien lankaa meni tasapuolisesti ja luominen oli puolet nopeampaa.
 
Loimen luomisessa on siis tarkoitus tehdä tiuhta. Luomapuissa tiuhta tulee sekä loimen alkuun että loppuun eli ala- ja ylätiuhta. Kuvassa ylätiuhta.
Luomapuita käytettäessä lankarulla asetetaan rullatelineeseen, jolloin lanka kulkee helpommin. Luomapuuhun kierretään mittalanka ja luominen aloitetaan, solmukohdat jätetään pohjukan kohdalle. Loimen voi luoda suoraan tai ristiin. Lankamäärää laskettaessa avuksi voi laittaa laskulangan esimerkiksi joka 20 langan välein, jolloin lankoja ei tarvitse aina laskea alusta lähtien. Luomisen jälkeen laitetaan pohjukkalanka ja tiuhta otetaan talteen tiuhtalangalla, joka on kaksi kertaa loimen leveyden mittainen ja lisäksi solmiamisvara. Lopuksi loimi irrotetaan luomapuusta ja letitetään, jolloin sitä voi säilyttää ilman pelkoa sen epätasaisesta venymisestä.
Loimen luominen luomapuiden avulla oli mielestäni kätevää ja sujui alkukankeuden jälkeen nopeasti. Varsinkin pitkissä loimissa luomapuu on todella hyödyllinen apuväline. Lyhyemmissä loimissa voi käyttää luontitelinettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti