torstai 7. helmikuuta 2013

Pujotukset ja poiminnat

Kokeilimme kudontakehyksen avulla erilaisia pinnankuviointikeinoja eli pujotuksia ja poimintoja. Aikaisemman kokeilun tein villalangalla, joten halusin nyt kokeilla trikoosta leikattua räsykudetta. Huomasin, että joustavamman materiaalin kanssa reunojen pitäminen suorana oli entistä hankalampaa.
 
Kudoin pienen taidetekstiilin, johon kokeilin erilaisia poiminta- ja pujotustekniikoita.
Kelimpujotusta. Kudoin kuvion vinoon, jolloin värin vaihtumiskohtaan syntyy vain pieni reikä. Pystysuorassa värinvaihdossa kelimissä jää siis reikä. Jos kuteet käy kiertämässä toisiinsa, sitä kutsutaan kiintopujotukseksi.
Seuraavassa kuvassa alhaalta ylöspäin: pohjapujotusta, kierto- eli varsipujotusta ja ryijynukitusta.
Ja helmipoimintaa tiheämmin ja väljemmin.
Erilaisilla poiminnoilla ja pujotuksilla saa kudottua näyttävää pintaa. Mikäli kudonnainen on tulossa kovaan käyttöön, kannattaa kuitenkin miettiä, kuinka kestävän ratkaisun valitsee. Esimerkiksi pitkät lankajuoksut voivat nopeasti haurastua. Pujotus- ja poimintatekniikoita on niin monenlaisia, että minulle tuli pieni valinnanvaikeus, mitä haluaisin matossani toteuttaa.
Koin erilaiset tekniikat mielenkiintoisiksi ja insporoiviksi, joten luulen, että oppilaat koulussa varmasti innostuisivat niistä. Valitsemalla jonkin mielenkiintoisen pinnan tai vaihtelemalla tekniikoita oppilaiden töistä tulee yksilöllisempiä kuin esimerkiksi pelkällä värin vaihtelulla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti